Friday, May 20, 2011

Lunsj i dag.. - A large berry for lunch today...

Avokadosalat.
Skallet er ikke spiselig, men er ypperlig å servere i. Da slipper du oppvask:)


Just learned that Avocado or alligator pear (Persea americana) is
botanically refered to as a large berry?! Who would have guessed?
Split the avocado pear lenghtways,
cut cubes and spray the meat with lemonjuice.



Fruktkjøttet rundt steinen er veldig næringsrikt.


"Forår"



På denne tiden gjelder det å finne lette oppskrifter som ikke stjeler for mye tid. Kort sagt, ri litt på mulighetene i matbutikkene. Finne godbiter som ikke krever for mye innsats. Dermed blir det mer tid til å være ute. På dansk heter denne tiden av året "forår", og med rette for det er jo nettopp nå veldig mye skjer, spesielt i hagen. Dette er også tiden for å fråtse i gratis mat. Minner om den "forargrede" løvetannen, og andre ville vekster. Spede blader fra epletrær, eller "musunger" fra bjørk er fine ingredienser i salater, eller dryss over potet. Her kommer oppskriften på dagens salat:

AVOKADO,FETA OG SITRON SALAT
Tid: 25 min.

1 stor moden avokado - kuttet i biter
100 g gresk feta ost, smuldret
1 sitron
4 ss olivenolje
2 hvitløksbåter
10 gram koriander, flate blader

Mix avokado i biter, feta ost og koriander. Legg over på tallerken, eller bruk det grønne læraktige skallet fra avocadoen som serveringsbolle. Spre over hvitløk(kan sløyfes) og olivenolje, samt spray over jus av sitron- (unngå oksidering). Serveres med en gang, eller sett kaldt med foile over, 1-2 timer.


-----------------------


At this time of the year I look for easy recipes that do not steal too much time. In short, look for bite sized good food of supermarkets. Find treats that do not require too much effort. This makes more time to be outdoors. The Danish name of this time of the year is "pre-year", and rightly so because it is right now very much are happening, especially in the garden. This is also the time to indulge in free food. Reminiscent of the "unwanted" dandelions and other wild plants. Tender leaves of apple trees, or from birch are excellent ingredients in salads, or sprinkle over potato. Here is the recipe for today's salad:

The lemon or not the lemon: that is the question when it comes to preparing avocado. If you don´t spray it with lemon juice the meat will fade and become brown. If the timing works it is a perfectly delicious green- yellow colored dish for lunch.

AVOCADO, FETA AND LEMON SALAD
Prep: 25 min

1 large ripe avocado, cubed
100 g Greek feta cheese, crumbled
1 lemon
4 tbsp. olive oil
2 garlic cloves, preferably new season
10 g coriander, flat-leafs

Mix avocado cubes, crumbled feta cheese and coriander. Place in bowl or use the leathery avocado shell as a serving plate. Scatter over garlic and olive oil, then squeese over the lemon and add a swirl of olive oil around the dish on the platter. Serve immediately or chill cover with clingfilm for later , 1-2 hours.

No comments:

Post a Comment